OpGroeneVoet grote winnaar Hoos&Hite contest

Met de ‘Wonderlijke Watertuin’ is zijn we winnaar geworden van de Hoos & Hitte Contest!   Voor een wedstrijd met de titel ‘Hoos & Hitte Contest’ had het weer op 6 juli niet toepasselijker kunnen zijn. Alle weerregisters werden opengetrokken. Van stralend...
Read More

Lucy: Water in Tilburg

Water in de stad Het regent steeds vaker hard. Of juist lange tijd niet. Toen het laatst héél hard regende was de watergraaf op televisie en vertelde wat je er zelf aan kunt doen: de regenpijp doorzagen. Als we dat allemaal doen wordt de stad een soort spons, waar het...
Read More

Juliet: Mijn relatie met water

Laatst had ik een discussie met mijn broer over water. Volgens mijn broer is water een onuitputtelijke bron. Zijn argument: de aarde bestaat altijd uit 70% water, er zal dus altijd water beschikbaar zijn om te drinken en te gebruiken. Hier was ik het niet mee eens....
Read More
Water is belangrijk! Héél belangrijk!

Circa 60% van ons lichaam en meer dan 70% van de aarde is met water bedekt! Iedereen begrijpt dat de kwaliteit van water evenredig is met onze gezondheid en dat van de natuur.
Daarom is het belangrijk dat het water LEVEND blijft! Klinkt mysterieus, maar feitelijk is levend water simpelweg schoon én stromend water, verbonden met de waterkringloop, waardoor het haar levenbrengende kwaliteit behoudt.

Hittestress en wateroverlast

We ervaren steeds meer wateroverlast door overstromende riolen en hebben steeds meer gezondheids enproductiviteitesklachten door httestress in warme periodes. Indien de stad meer als spons zou dienen en het levende water de bodem in zou gaan i.p.v. rechtreeks in het riool dan zou dat veel schelen.
Iedereen met een (voor)tuin kan hieraan een bijdrage leveren! Achtertuinen, geveltuinen, schooltuinen, parkeerplaatsen en gewoon op straat! Maak je eigen tuin watervriendelijker of zelfs een echte watertuin van doe mee met Watertuinen Tilburg!

Hoe?
Koppel je regenpijp af en vang het water op! Wil je een stap verder? Haal dan tegels uit je tuin! Durf je nog verder te gaan? Dan hebben wij nog veel meer mooie, praktische, goedkope en haalbare tips voor je…
Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van ‘de Wonderlijke Watertuin’: een voor iedereen toegankelijke plek waar we je laten zien hoe mooi, leuk en makkelijk het is om je tuin watervriendelijker te maken. Ook starten we in mei 2018 met een echt Tilburgse campagne om dit sámen aan te pakken. Wil je daarvoor al meer informatie over dti project dan kan je contact opnemen met stichting OpGroeneVoet of Lucy Bathgate.
Tot binnenkort!

De projectgroep Watertuinen Tilburg bestaat (vooralsnog) uit:
Lucy Bathgate
Lichtopdestad en Projectgroep Levend Water
Hiltrud Pötz en Maël VanhelsuwéAtelier GroenBlauw
Marleen van Tilburg
Tuinontwerp
Gerard BerkelmansDe Groene kamer, Intratuin,
Dirk van de Burgt en Menno van der Heyden Waterschap de Dommel,
Janneke de VriesBuro DuPro / Schonste Stròtjes van Tilburg,
Gert Brunink Ecoloog, gids,
John Vermeer – Juliet Nicolai Brabantse Milieu Federatie,
Sharon GadellaaEkotuinen,
Ger Haan 
–  Strategisch adviseur,
Jan Janssens Baan – Stedelijk water expert gemeente Tilburg

Voor meer informatie: Lucy.bathgate@gmail.com

Watertuinen Tilburg

2018- 2020 Watertuinen Tilburg: vanaf mei 2018
In 3 jaar willen we 1000 (Til)burgers motiveren en activeren om van hun tuin een watervriendelijke tuin te maken. Net als bij de Schonste Strótjes van Tilburg zorgen we voor inspiratie-bijeenkomsten, tools, experts, een campagne en een wedstrijd. Al deze informatie komt te staan op Watertuinen Tilburg en informatie en tips delen we in de Watertuinen Tilburg Facebookgroep.
We gaan (Til)burgers informeren over het belang van levend water en activeren om hun (achter)tuin watervriendelijker te maken. Daarvoor gaan we vele tips delen, bijeenkomsten organiseren en letterlijk helpen bij afkoppeling of plaatsen van elementen.

De Wonderlijke Watertuin

Realisatie t/m april 2018
Goed voorbeeld doet goed volgen. . . we creëren een ultieme inspiratiewatertuin op een meer dan toegankelijke en toepasselijke locatie in de stad waar zowel bezoekers al bewoners welkom zijn.  We denken aan een versteend gebied waar water en groen een welkome aanvulling zijn. I
n deze publieke tuin worden zowel de praktische tips verwerkt als creatieve input van kunstenaars en kinderen om het geheel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Opening ‘Week van Ons Water’ za 5 mei t/m zo 13 mei 2018 (thema: waterkwaliteit en water in en om het huis).