Sinds deze week ben ik 1 van de 4 klimaatburgemeesters van Tilburg!
Nu werk ik al meer dan 10 jaar in en rond Tilburg samen met andere bewoners om de boel op te fleuren of groener te maken. Denk aan de ‘Schonste Strotjes’, Makkelijke Mini Moestuintjes met minima, de Ware Wormentuin, Blije Bijen Ballen maken, de TegelTaxi, Tilburg aan de (regen) Ton en de Toffe Tuinen routes. Allemaal gewoon in je eigen straat, op school of tuin.
Ja, ik hou van alliteraties:) Vaak is het nog maar een idee met een werktitel en blijft hij zomaar hangen.
Zo ga ik aankomend jaar op zoek naar 3000 Waardevolle Waardplanten Plekjes. Waardplanten zijn planten die een essentiële rol spelen in de levenscyclus van bepaalde insecten, met name bijen, vlinders en andere soorten. Daarvoor zijn ‘stepping stones’ nodig op kleine afstand van elkaar. Zowel voor onze toekomstige voedselproductie als om te voorkomen dat er allerlei rassen uitsterven. Ik hoop dat de titel Klimaatburgemeester me helpt om aandacht en deelnemers te vinden voor steppingstones voor vlinders en bijen….Je kúnt je tuin al opgeven op mijn website: opgroenevoet.nl
Waarom en waarom zo?
In Tilburg is 40% van het oppervlak in handen van bewoners: we zijn met zoveel! Als we deze plekjes kunnen realiseren op 500 meter afstand, dan helpen we de biodiversiteit écht. We werken daarbij op groene voet samen met lokale imkers, kwekers en inspirerende leuke mensen.
Zonder bijen geen fruit.
Dat realiseren veel mensen zich niet. Maar we kunnen voorkomen dat allerlei beestjes uitsterven in onze omgeving. Als bepaalde insecten er niet zijn, zullen bepaalde vogels ook niet terugkomen… Waardplanten zijn nodig voor de natuurlijke kringloop.Daarvoor werken alleen inheemse en gifvrije planten en moet je zolang mogelijk de juiste bloemen hebben, opvolgend in het seizoen. Daar gaan we tuineigenaren bij helpen. Dus iedereen met een tuin: doe mee!
Lokaal werken
Ook help ik graag andere projecten en initiatieven die ik waardevol vind. Denk aan lokaal eten met Goei Eete en de mooie plek Un Bietje Groen met allerlei circulaire en groene initiatieven. Daar heb ik de afgelopen 2 jaar een Wormentuin gehad met een ware wormenhotelboulevard, waar we workshops gaven aan leerlingen en volwassenen over het composteren van je huishoudelijk afval, maar dan met wormen. Natuurlijk heb ik er zelf ook een wormenhotel: deze heeft mijn man gebouwd van restmateriaal en heeft de vorm van een statafel. Wel zo handig in de zomer.
Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek
Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag. Activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie.
Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl