2021 Verandering van Spijs

Verandering van spijs ... doet eten

Veel snelle trends en ontwikkelingen beïnvloeden onze kijk op voedsel.
Met de Sustainability Development Goals van de VN als leidraad, maakten we een d.nm.v. van interviews met 24 ondernemers en initiatieven momentopname van de ontwikkelingen op het gebied van duurzame voedselsystemen in dichtbevolkte regio’s.
In dit geval van in de driehoek tussen Noord-Brabant, Noordrijn-Westfalen (D) en de Vlaamse regio van België.

24 Innovatieve spelers binnen het huidige voedselspel: waarom zijn zij vernieuwend, doen zij wat zij doen en waar lopen ze tegenaan? Op 3 soortgelijke locaties in Noord- Europa stelden we deze vragen aan ondernemers en initatieven.
Er is ervoor gekozen om een samenvattend, leesbaar overzicht te maken en inzicht te geven in de grensoverschrijdende voedselinnovatie richting duurzame ontwikkeling. Als lid van het #013Food netwerk ben ik tevens onderdeel van een frisse, lokale beweging waarin verschillende spelers de handen ineenslaan om samen het thema duurzaam, gezond en regionaal voedsel hoger op de politieke en economische agenda te zetten.

In samenwerking met SusMetro013food, Foodlab Lochal en met medewerking van studenten van
Fontys IEMES – Communicatie, Tilburg (NL)
Avans Hogeschool – Communicatie, Breda (NL)
HAS hogeschool, ’s Hertogensbosch (NL)
Hochschule Rhein – Waal, Kleve (D)

Mede mogelijk gemaakt door Rabobank Tilburg en de gemeente Tilburg

 

Online lokaal eten bestellen @GoeiEete Quote: ‘’Mensen moeten eten van dichtbij willen, wat eerlijk is geproduceerd en zo natuurlijk mogelijk’’ Bewoners uit Tilburg kunnen wekelijks hun zelfgekozen verse streek- en seizoen producten bestellen. Die komen van boeren uit de omgeving tot 20 kilometer rond Tilburg. Vrijwilligers halen die op, verpakken het in kratten en zorgen voor de verspreiding. Van natuurlijk tot biologisch, van vlees tot kruiden. Er zijn geen verplichte pakketten of limieten en men kan zelf bij de boer gaan kijken.
BioscienZ is een industrieel bedrijf dat door nieuwe biotechnology en fermentatie eiwitten produceert ter vervanging van eiwit uit vlees. “Vlees hoeft niet gelijk helemaal weg, maar door deze verduurzaming wordt de wereld een stuk gezonder. Net als met auto’s, eerst hybride, dan elektrisch.”
UpPRinting Food Quote: ‘Sommige mensen denken dat we koekjes maken en stoppen het snel in hun mond. Als ze horen waar het van gemaakt is, vinden ze het opeens eng.’ We gebruiken restjes groenten, fruit en oud brood en maker er met hulp van een 3D-Printer smaakelijke producten voor de horeca uit.