1000 Paarse Tuinen
in het Van Gogh Nationaal Park Geef jouw adres of plekje hier gelijk door! Plant het voort! Is onze lokale natuur jou wat waard? Zet dan jouw plekje op de kaart!PAARSE TUINEN
HET GAAT SLECHT…
Imkers, ecologen en wetenschappers maken zich ernstige zorgen. Het gaat erg slecht met de bijen en insecten in Nederland. De afname van biodiversiteit en soorten verwijst naar het verlies van variatie binnen onze ecosystemen, soorten en genetische diversiteit.
In onze tuinen valt het zeker op dat het er steeds minder zoemt, gonst en fladdert.
In de afgelopen 25 jaar is het aantal bijen in Nederland fors gedaald. De helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de rode lijst. Van de 358 bijensoorten die in Nederland leven, zijn er 181 bedreigd. Van de 181 soorten die bedreigd zijn, zijn er 46 al verdwenen, de rest is goevoelig tot ernstig bedreigd.
Van de dagvlinders is reeds 52% verdwenen. Wij kunnen helpen om dit verder te voorkomen!
Is onze lokale natuur je wat waard?
Zet dan jouw plekje op de kaart!
#PLANTHETVOORT
WAT WE KUNNEN DOEN ALS BRABANTSE BEWONERS?
In de bebouwde kom kunnen wij ervoor zorgen dat onze tuinen, balkons en parkjes zo ingericht zijn dat zij een échte bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Hoe? Door er de juiste planten te planten. We maken van onze tuinen, gevels en balkons ’Paarse Tuinen’.
Een Paarse Tuin is een voedingsrijke plek met waardevolle waardplanten en dienstbare drachtplanten die op korte vliegafstand afstand van een andere Paarse Tuin ligt.
PAARSE PLEKKEN OP KORTE AFSTAND VERBINDEN
Veel wilde bijen vliegen niet verder dan 150 tot 500 meter tussen hun voedsel- en nestgelegenheid.
Dat betekent dat deze plekjes zo dicht mogelijk bij elkaar moeten liggen: Zetten we waard- en drachtplanten dicht genoeg bij elkaar, dan verbinden we deze plekken en maken kortere vliegroutes tussen voedsel- en nestelplekjes.
Om te onderzoeken waar welke planten toegevoegd moeten worden zoeken we Paarse Tuinen, Bonte Balkons, Gave Geveltjes en Guerilla Gardeningplekken!
1000 PAARSE TUINEN
Waarom paars? ♥
Is het je ooit opgevallen dat je vaker hommels, vlinders en bijen ziet op bloemen van kruiden zoals rozemarijn en veelvoorkomende paarse planten als de vlinderstruik, lavendel en kattenkruid? Het is wetenschappelijk bewezen dat bijen de kleur paars beter kunnen onderscheiden dan andere kleuren!
Natuurlijk zijn er ook heel veel waard- en drachtplanten in andere kleuren, dus die nemen we ook mee.
Net zoals watervriendelijke tuinen nu Blauwe Tuinen genoemd worden, hopen we dat straks iedereen begrijpt dat een paarse tuin een herberg is voor biodiversiteit.
Dus, ben jij een goede waard voor jouw gaard? Maak van jouw tuin een paarse tuin!
Waardplanten
Vervullen de functie van gastheer of -vrouw. Het woord stamt af van de gastheer in een herberg, die verzorgt eten, drinken en onderdak voor de bezoeker. Ze zijn dus essentieel en vaak cruciaal voor bepaalde insecten, met name vlinders en andere soorten. Waardplanten bieden voedsel en een plek om eitjes te leggen. Bijvoorbeeld, de rupsen van de dagpauwoog voeden zich met brandnetels, terwijl je de koninginnepage vindt op venkel.
De meest ondergewaardeerde waard- en drachtplant is wel de paardenbloem: deze is goed voor meer dan 107 van de 360 wilde bijensoorten en staat daarom symbool in dit project:)
Drachtplanten
Drachtplanten bieden voedsel voor bijen en andere bestuivende insecten in de vorm van vers stuifmeel en bloeiende bloemen.
Het belang van inheemse en onbespoten planten
Inheemse planten, komen van nature in Nederland voor, en zijn daarom het meest geschikt omdat lokale insecten zich hieraan hebben aangepast.
Sommige uitheemse soorten zijn echter al heel lang geleden in een gebied geïntroduceerd. Ze hebben zich spontaan gehandhaafd, voortgeplant en verspreid. Van die soorten zegt men dat ze ingeburgerd zijn.
Belangrijk: Gebruik biologische, dus onbespoten planten, omdat pesticiden schadelijk zijn voor vlinders en bijen.
WAAR HAAL JE DEZE INHEEMSE PLANTEN IN DE BUURT?
Hier komt een lijstje met lokale biologische kwekers en samenwerkpartners.
Het PROJECT
Het doel is
1. Zoveel mogelijk mensen met (potentiële) paarse planten plekjes zoeken: 1000 in 3 jaar. Liefst meer natuurlijk!
2. Daartussen zo kort mogelijke vliegroutes realiseren
3. Zoveel mogelijk tussenstations aanvullen met de juiste planten
Paarse Plekjes kunnen bloeien op Bonte Balkons, in Gave Gevels en Toffe Tuinen en in de openbare ruimte (Guerilla Gardening).
PAARSE TUINEN en PAARSE PLANTEN PLEKJES
Paarse Tuinen helpen om te voorkomen dat bepaalde insecten zoals bijen en vlinders uitsterven.
Vooral in de bebouwde kom is dit dus heel goed te realiseren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die bezig zijn met het vergroenen en gezonder maken van hun tuin, het verbeteren van de bodem of het opfleuren van hun wijk. Het Tilburgs oppervlak is bv. voor meer dan 40% in handen van particulieren, dus elke tuineigenaar of beheerder van een plek kan helpen!
Hopelijk willen bedrijven hun strook groen ook vaker de juiste aandacht geven.

VAN GOGH NATIONAAL PARK
Er is geen vaste afgebakende regio voor dit project: Insecten houden zich namelijk ook niet aan een grens.
We beginnen in Midden Brabant en werken zo naar de grenzen van het Van Gogh Nationaal Park.
FAQ
Waarom meedoen?
Omdat het belangrijk is!
We willen in 3 jaar tijd minimaal 3000 plekjes in kaart brengen die belangrijk zijn voor de lokale biodiversiteit. Je krijgt informatie over welke soorten er in jouw buurt zijn én ook nodig zijn?
40% Van het Tilburgs oppervlak is in handen van particulieren, dus wij kunnen een grote bijdrage leveren en ervoor zorgen dat veel vlinders, insecten en bijen een plekje hebben om te eten en te groeien!
Wat is een paarse tuin?
Noem het steppingstone, een bijen B&B of Waardevolle Waardplantenplek:
Het zijn voedselstations en nestelplekjes voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door het verbinden van deze plekjes/gebiedjes op vliegafstand ontstaat er een netwerk waardoor uitwisseling van individuele bijen, maar ook genetisch materiaal mogelijk is. Dit draagt bij aan het grotere ecosyteem en dus de algemene biodiversiteit.
Belang van inheemse én onbespoten planten
Inheemse waardplanten, die van nature in Nederland voorkomen, zijn het meest geschikt omdat lokale insecten zich hieraan hebben aangepast.
Onbespoten planten zijn daarbij belangrijk, aangezien pesticiden schadelijk zijn voor vlinders en bijen.
Wat is een waardplant?
Sommige organismen zijn voor hun voedsel afhankelijk van één of enkele plantensoorten. Een waardplant is een plant waarop bv. een vlinder haar eitjes afzet zodat de rups zodra die uit het eitje is gekropen kan eten en groeien.
Voorbeelden zijn Grote brandnetel welke een waardplant is voor de rupsen van Dagpauwoog en de Kleine vos. Maar niet alleen vlinders zijn gebonden aan een waardplant.
Wat is een drachtplant?
Drachtplanten zijn planten waarop bijen stuifmeel of nectar of beide verzamelen, dus belangrijk voor voeding.
Alle drachtplanten samen vormen de bijenweide. Ieder gebied heeft zijn specifieke voedselplanten; samen vormen ze de dracht. Het drachtgebied is het areaal dat door de bijen wordt bevlogen.
Wat is de beste tijd om waardplanten toe te voegen aan mijn tuin?
Starten kan het hele jaar door.
Van de vroege lente tot ver in de herfst: er is altijd wel iets te zaaien of te oogsten.
Sluit alle tabbladen

OORZAKEN EN GEVOLGEN AFNAME BIODIVERSITEIT
WAARDOOR KOMT HET DAT HET ZO SLECHT GAAT?
- Er is minder leefruimte: Door ontbossing, verstening en landbouwactiviteiten worden natuurlijke leefgebieden vernietigd.
- Door klimaat-, neerslag- en temperatuurverandering worden sommige soorten gedwongen: aanpassen of verhuizen.
- Chemische stoffen, plastics en andere vervuiling bedreigen de gezondheid van planten en dieren.
- Te veel gebruik van de natuur: Intensieve landbouw, snoeien, plukken van planten: het vermindert populaties.
- Niet-inheemse soorten kunnen inheemse soorten verdringen, denk bijvoorbeeld aan de Aziatische hoornaar.
Vermindering eten: zowel hoeveelheid als kwaliteit
Als de bestuiving van insecten weg zou vallen zal de wereldwijde voedselproductie met ongeveer 10% verminderen. De productie van gezond eten zal, zonder de bestuiving van insecten, sterk in productie en kwaliteit dalen.
Met een steeds groeiende wereldbevolking wordt dit al snel een probleem.
Gevolgen van de afname van biodiversiteit
Op grote schaal kun je denken aan het verlies van ecosysteemdiensten zoals bestuiving, waterzuivering en klimaatregulatie en een verminderde veerkracht en flexibiliteit van ecosystemen.
Het behoud van biodiversiteit is cruciaal voor een gezonde planeet en de levenskwaliteit van toekomstige generaties.
WIL JE ALVAST BEGINNEN?
Er zijn een aantal erg functionele en goede bronnen die je verder kunnen helpen bij het maken van een waardplantenlijst.
Hier alvast een kleine selectie: