TILBURG – Stichting Op Groene Voet stopt na 10 jaar
Op 3 december 2013 werd stichting Op Groene Voet opgericht. Na meer dan 40 succesvolle vergroenings- en participatieprojecten te hebben opgezet en uitgevoerd, lijkt het doel bereikt en heeft het bestuur besloten om de stichting op te heffen.
Van 80 Schónste Strotjes tot 1000 Blauwe Tuinen
Veel mensen kennen de regentonnenacties, tegeltaxi en de geveltuintjesrevolutie in Tilburg wel. Maar achter de schermen waren er ook veel kleinere projecten, zoals de planten- en stekjes(ruil)markten, plukfietsen en -boten, guerilla gardening zaaiacties, de Groene Voeten Markt en het eerste Groeilokaal: een plek waar een groen vraag en aanbod bij elkaar kwam.
Speciaal voor kinderen en gezinnen was er het eerste kindernatuurfestival in Tilburg, de verschillende edities van de gratis NaarBuiten013 boekjes voor basisscholen en de ontwikkeling van de educatieve Blauwe Spoortuin in de Spoorzone. In coronatijd organiseerde de stichting de Berenjacht, zodat kinderen toch naar buiten konden. De laatste 2 jaar is er veel gemoestuinierd met minimoestuintjes door minimagezinnen en is de educatieve Wormentuin Tilburg opgericht op ondernemerstuin Un Bietje Groen.
#Samengroendoen in #Tilburgnatuurlijk
Op goede voet samenwerken met lokale partijen en bewoners was de basis. Iedereen, of je nu politicus, leraar, ouder of kind bent, is ten slotte ook inwoner en meer dan 40% van het Tilburgse oppervlak is in handen van bewoners: dus we kunnen zelf ook bijdragen aan een aantrekkelijke, fleurige maar ook toekomstbestendige omgeving.
Soms moeten we elkaar daar een handje bij helpen. Er zijn dan ook meer dan 1000 regentonnen geïnstalleerd bij mensen thuis en de 10 Toffe Tuinenroutes werkten als inspiratiebron voor anderen, de meer dan 5500 abonnees op de nieuwsbrief volgden de groene agenda in de stad.
‘De 11e Toffe Tuinen route gaat overigens aankomend jaar wel gewoon door. Sommige dingen zijn gewoon te leuk om er mee te stoppen’ aldus Janneke de Vries, oprichter van de stichting.
Natuur is ook cultuur en Vitamine G
Wat we geleerd hebben? Dat Tilburg heel veel ruimte heeft om onze stadsnatuur ook als cultuur te beschouwen. Zowel recreatief als op het gebied van sociale cohesie en verbinding, zowel op het gebied van gezondheid, gezond eten en bewegen als bestuurlijk op het gebied van facilitering, subsidie en (bewoners)ondersteuning. Iedereen verdient een portie Vitamine G: gezond en gelukkig door groen:)
Nooit het licht gezien
Een 20-tal mooie projecten en ideeën om Tilburg groener te maken liggen nog op de plank, sommige al in een redelijk ver uitgewerkte versie. Waarom dan toch stoppen?
‘In de statuten stond een duidelijke missie: in Tilburg werken we aan een duurzamere toekomst voor onze kinderen en aan het bewustmaken van de positieve gevolgen van duurzaam gedrag… Nou, zelfs de term duurzaam was toen nieuw!
Inmiddels zijn er gelukkig veel zaken veranderd. Bijna al onze projecten zijn overgenomen door andere bewoners, de gemeente of ze hebben anderszins een golfbeweging veroorzaakt. Sommige projecten zijn zelfs 1 op 1 overgenomen in andere dorpen en steden. Soms is het doel bereikt en ben je niet meer nodig, heb je jezelf overbodig gemaakt. Al die tijd hebben we kennis gedeeld en anderen geholpen, nu kunnen zij dat ook weer doorgeven.
Dan is de cirkel rond toch?’
Afscheid en dank je wel Janneke de Vries
Op vrijdagavond 1 december werd er afscheid genomen van de bestuursleden en Janneke, oprichter van de stichting en kartrekker van vele projecten in Tilburg. De nieuwe wethouder sociaal en groen in Tilburg, Evelien Kostermans, bedankte Janneke voor haar jarenlange inzet. Zelf ooit in Tilburg als bestuurslid bij de stichting begonnen, konden zij samen de cirkel sluiten en werd, vanuit de gemeente Tilburg aangeboden dat de lang gewenste Anna Paulowniaboom op het Transvaalplein, nog dit jaar geplant zal worden.