Kraampje-voor-BIJ-de-deur-dag

Op 22 april is het Nationale Zaaidag voor de bijen. Om daarvoor zoveel mogelijk bij-vriendelijke planting door Tilburg te verspreiden, riep stichting Op Groene Voet mensen op om de week ervoor, zaterdag 17 april, zaadjes en stekjes te ruilen voor hun deur. Lees hier het artikel erover in het Brabants Dagblad.

Omdat we de Open Tuinen & Mooie Makers route moesten verzetten naar september, was dit een spontaan idee. Veel mensen hebben stekjes, maar 20 dezelfde plantjes is ook niet leuk. Daarbij hebben veel mensen nog bloempotjes of zakjes met restjes bloemenzaad over. Ruilen kan prima veilig voor de deur, en heb je zelf weinig, dan fiets je gewoon naar 1 van de adressen.  
Ook de stekjesruilkasten van PlantYes, de Stekjesroute en de groep #ToffeTuinenTilburg deden mee. 
Zo kon iedereen de week erna aanhaken bij de #NationaleZaaidag op 22 april van The Pollinators.

ADRESJES

Er waren meer dan 40 adressen die meededen om zoveel mogelijk bijvriendelijke, liefst biologische plantjes, stekjes en zaadjes te verspreiden in Tilburg! Ook bloempotjes, binnenstekjes en tuindecoratie maken je kraampje natuurlijk extra leuk.

Hiernaast de plattegrond met adresjes die meededen. 

Wil je volgend jaar meedoen? Geef dan je gegevens op via dit formulier. Dan houden we je op de hoogte.

The Pollinators

The Pollinators openen dit voorjaar 1500 Voedselbanken voor Bijen. Deze uitdeelpunten van bloemzaad worden gerund door particulieren in heel Nederland. Ongeveer 20 liggen er in Tilburg-Goirle.
Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw, maar tevens het gebruik van bepaalde pesticiden – ook wel ‘bee killers’ genaamd.

Zaden liefst natuurlijk biologisch en bijvriendelijk geteeld. Tom van de Beek, founder van The Pollinators: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, kent een groot tekort aan verscheidenheid. Door de campagne maken we het mogelijk dat je direct bijdraagt aan meer en diverser voedsel voor bestuivers. Daarnaast willen we met deze actie Nederland bewuster maken van onze omgang met de natuur”.
De voedselbanken bestuiven als het ware hun eigen omgeving, en we hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen”.
Nationale Zaaidag is in het leven geroepen door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden.

#Samengroendoen in #TilburgNatuurlijk