Tilburg is een stad waar veel gebeurt op het gebied van kunst en cultuur. Cultuur als term wordt, in brede zin, gebruikt voor alles wat door de samenleving wordt voortgebracht en vaak is “natuur” dan de tegenhanger. Het Natuurmuseum, de producenten van natuurdocumentaires, ecologische en biologische restaurants en Freek Vonk zullen het daar niet mee eens zijn. Een levensstijl of handelswijze met oog voor de natuur en duurzame keuzes bepaalt steeds vaker of we naar een bepaald evenement gaan, kunst willen importeren of in huis willen hebben, een boek kopen, downloaden of weer naar de bibliotheek gaan etc.

Er bestaat nog geen officiële term als “natuurlijke cultuur” of “groene kunst” of “duurzame festivals en evenementen”. Maar ze zijn er al wel!
Cultuur verbindt, en net zoals er liefhebbers zijn voor specifiek dans of theater, zijn er ook veel liefhebbers voor cultuur met een groene boodschap of natuurlijke uitvoering. Een duurzame lifestyle is hip en mag, als een moderne zus van de traditionele culturele vormen, ingezet worden als tegenhanger van de commerciële mainstream entertainment.