Tilburg – Meer dan 100 huishoudens in Tilburg hebben meegedaan aan het project Makkelijke Mini Moestuin met Minima. Niet alleen minima sloten aan: ook veel anderen zagen de makkelijke bakken, mooie zaden en smakelijke oogsten voorbij komen en besloten aan te sluiten.

 Van ‘nooit groenten eten’ tot enthousiaste uit-de-tuin-eter
Natuurlijk is het thuismoestuintje al enige jaren aan een opmars bezig: Grote supermarktketens boden kleine vensterbanktuintjes aan en meestal zag men wel iets groeien, maar een echte maaltijd werd het niet vaak. Dat het echt makkelijk is en een serieus gezonde én leuke winst op je bord en in je portemonnee kan zijn, was voor veel mensen nieuw. 

Bewustwording en verandering
Eén van de doelen van het project was om te kijken of het moestuinieren  ook kan bijdragen aan bewustwording over het klimaat en milieu, maar ook aan een gezonder leefpatroon. Samen je tuintje opzetten en daarbij geholpen worden door de groep en een fijne app heeft daarbij veel geholpen.

Vitamine G
Gezonder en gelukkiger worden door groen wordt ook wel de Vitamine G factor genoemd. Veel deelnemers vonden het gezelligheids aspect en het buiten zijn en bewegen dan ook minimaal net zo belangrijk als de verse oogst.
Anderen hadden wat tegenslag door mede- tuinbewoners als slakken en poezen, maar na een het vinden van een werkbare oplossing konden ook zij aan de eigen tuinsalades beginnen.

Wormentuin Tilburg
De deelnemers konden zowel in het voor- als najaar samenkomen en zowel ideeën als zaadjes delen. De goede groentenzaadjes die bij de ene minder in de smaak vielen werden vrolijk gepoot bij de ander: Moestuinbakken werden aangevallen door katten en recepten en tips onderling gedeeld.
Stichtin Op Groene Voet heeft sinds 2022 een educatieve tuin met woremnhotels en voorbeeldbakken voor de minimoestuintjes op ondernemerstuin Un Bietje Groen. Hier vonden dan ook de buffetten plaats  met verse oogstproducten en de kampvuursoep. Een mooi moment om te reflecteren en elkaar weer wat beter te leren kennen.

#Samengroendoen in #Tilburgnatuurlijk
Op goede voet samenwerken met lokale partijen en bewoners is de basis van de stichting: Samen met andere Tilburgse organisaties als de Quiet, Feniks en het basisschoolonderwijs zijn er leuke deelnemers gevonden. Niet iedereen bleef 2 jaar enthousiast en sommige deelnemerspakketten vonden hun weg naar een nieuwe eigenaar.

Iedereen in Tilburg verdient een portie Vitamine G: gezond en gelukkig door groen:)

#Samengroendoen in #TilburgNatuurlijk