Op woensdag 26 mei zijn er op 3 scholen in Tilburg enorme wormenhotels geopend. Op SBO Noorderlicht in Tilburg Noord, BS het Wandelbos in Tilburg West en Campus013 in Tilburg Zuid gaan 15000 wormen, 10 hotelmanagers en vele assistenten samen composteren en werken aan een grote hoeveelheid bijzonder goede voeding voor hun tuin.

‘Wormenshit is the shizzle’

Een wormenhotel is een compostbak, vaak met met verdiepingen, waarin groente- fruit- en etensresten worden gecomposteerd en ‘nieuwe’ aarde wordt gemaakt door tijgerwormen. Deze kunnen namelijk alle organische materialen verwerken: van schillen, eierschalen en eierdozen tot bladeren in de herfst en zelfs kleine stukjes tuinafval.

Het kan een paar maanden duren voordat totdat er voor de eerste keer ‘geoogst’ kan worden, afhankelijk van het formaat hotel en het soort eten dat de gasten krijgen, maar dan kunnen de microben buiten aan het werk gezet worden. Deze compost is beter dan wat er in de winkel te krijgen is en de wormenpoep wordt zelfs ‘goud voor de bodem’ genoemd.

WORMENHOTELS013

 

Aan de slag!

‘Deze hotelgasten hebben al ervaring in andere kasten opgedaan, het zijn ‘ervaren’ wormen en gaan gelijk aan het werk’ zegt Janneke de Vries, coördinator van st. Op Groene Voet. Inspiratie voor dit project kwam uit andere grote steden waar, vaak in een wijk, gewoon op straat, families samen een wormenhotel onderhouden. Samen met ervaren wormenhotelbouwers uit Rotterdam is er een model gebouwd dat geschikt is voor grotere hoeveelheden GFT en veel gebruikers.Oogsten voor een Tilburgs model

Steeds meer mensen willen zelf aan de slag met lokale circulaire economie. Met het zelf composteren kan een groot deel van het huishoudelijk afval thuis, en dus op school,  hergebruikt worden.
‘In Tilburg kozen we om een pilot te doen met 3 grote, stevige hotels van 1000 liter op scholen. Een mooie test om te kijken hoe stevig en duurzaam ze zijn. Bij de scholen zijn buurtbewoners welkom om te kijken hoe dit in zijn werking gaat en wat GFT mee te nemen’.
Op elke school zijn een paar leerkrachten hotelmanager geworden en hebben  leerlingen zich aangemeld als assistent hotelmanager. ‘Zodra het eerste oogstfeest gepland staat, hebben we ervaren wat dit op een iets grotere schaal doet, of het geschikt is voor horeca of bedrijven en waar er in de praktijk tegenaan gelopen wordt. Het idee is om de hotels hierna, in een typisch Tilburgs model, verder te verspreiden.’

Alle vruchtbare aarde is gemaakt door wormen.
Charles Darwin (1809–1882)


#samengroendoen in #Tilburgnatuurlijk

SBO Noorderlicht in Tilburg-Noord

2 Hotelmanagers en 4 assisten-hotelmanagers erbij! Omroep Tilburg kwam langs. Het filmje vindt je binnenkort HIER!

BS Wandelbos in Tilburg-west

Heeft het eerste groene schoolplein in Tilburg, en deze #wormenlovers waren zo enthousiast dat elke leraar een ‘groenbak’ kreeg voor IN de klas!

CAMPUS013 in Tilburg-zuid

Maakte er een waar wormenfeest van in hun Garden013. Met zowel hapjes voor iedereen: zowel worm als mens werd verwend!

’n betere bodem met buren…?

Een groot wormenhotel biedt een sociale en duurzame meerwaarde in een wijk. Je kunt samen lokaal de kringloop sluiten, kennisdelen en héle mooie compost krijgen. Een wormenhotel werkt verbindend en voedt het gesprek over verduurzaming van de wijk en stad. ‘Wormenhotels in de wijk’ in Tilburg staat nog in de kinderschoenen. We beginnen met de pilot op de scholen in Tilburg, zodat we van het praktsche traject kunnen leren en partners kunnen zoeken voor verdere ontwikkeling. Daarbij willen we #wormenlovers verenigen en verbinden.
Als je wilt, kun je alvast meepraten in de Facebookgroep Wormenhotels013, van daar houden we de geïnteresseerden op de hoogte.

Bij voldoende interesse en gezamenlijk enthousiasme kunnen we samen zorgen voor meer wormenhotels013 in Tilburg.

‘Op Groene Voet’ samenwerken

Zoals met alle projecten werken we graag ‘op groene voet’ samen. We zijn het Jopiefonds en Tilburg Akkoord heel dankbaar voor het mogelijk maken van deze pilot!
Ook komen we graag in contact met andere partijen die het traject verder mee willen ontwikkelen tot een Tilburgbrede beweging van #wormenlovers.

Janneke de Vries
#samengroendoen in #Tilburgnatuurlijk
janneke@opgroenevoet.nl