Plukfietsen

Door heel Tilburg

biele tuintjes: Stadsbakens, plukfietsen en een ware plukboot

Vanuit de wens om Tilburg op te fleuren en bewoners te laten participeren in eetbaar groen, decoratie en deelgroen, is het project PLUKfietsen en PLUKboten gestart. Eind 2014 zijn we begonnen met Tilburgse Mobiele Tuintjes en naast de op maat gemaakte StadsBAKens dus de PLUKboten en vrolijke, smakelijke PLUKfietsen.

Tilburgse Mobiele Tuintjes zijn verplaatsbare eetbare stadstuinen die op een speelse manier geïmplementeerd worden in de binnenstad van Tilburg. Waar jarenlang stadslandbouw uitgevoerd werd op vaste achteraf-gelegen locaties willen wij laten zien dat je veel interesse en plezier kan creëren wanneer dit direct zichtbaar is in de directe leef- en woonomgeving.

Daarnaast willen we hiermee natuurlijk ook Tilburg verfleuren en de binnenstad groener en kleurrijker maken. We nodigen bewoners en passanten uit om te planten, plukken en te delen. Wat geweldig zou het zijn als je gewoon aardbeien kunt eten van een kleurrijke moestuinboot in de Piushaven, of kruiden kunt plukken en proeven van een bicycle garden.

Waarom verplaatsbaar? Heel simpel. Het is leuk, simpel en makkelik en iedereen kan het nadoen!  En daarbij, heb je ooit iemand op een moestuin zien fietsen? Wie weet varen we binnenkort met verschillende moestuinboten naar een locatie en bereiden we ter plekke een diner.
Ook zijn het te gekke mogelijkheden die ingezet kunnen worden voor festivals, markten of andere festiviteiten.

Of gewoonweg het vertrouwde gezegde: “verandering van spijs doet eten”? Na een tijdje ben je wellicht gewend aan het “unieke” straatbeeld, dan verplaats je deze en gunt de verrassings aan iemand anders een stukje verderop…

Kortom: Het groeiproces van de moestuin op een uniek speelse manier. Educatief voor jong en oud. Laat je verrassen en geniet vooral van de vruchten die je ervan kunt plukken!

Samenwerking

We begonnen ooit met StadsBAKens: mobiele moestuintjes met een herkenbare identiteit voor de hele buurt. Van daaruit gingen we over op PLUKfietsen en nu hebben we zelfs een paar fantastische PLUKboten klaarliggen. Het project is nog bezig.
We hopen deze uiteraard in de mooie Piushaven in Tilburg bij een gezellige horecapandjes kwijt te kunnen zodat iedereen die er langs loopt van verse kruiden en planten kan proeven.
De kinderen van BS Panta Rhei en enkele kunstenaars van Mariëngaarde hebben in ieder geval al hun best gedaan!
2 oude boten zijn door kinderen van de Panta Rhei basisschool, samen met enkele kunstenaars van het Ru van Rossemhuis te Tilburg (Mariëngaarde) tijdens de Bouwmarkteditie in het voorjaar, opgeschilderd tot 2 enorme bloembakken. Een waterversie en een groene versie:)

STADSBAKENS

PLUKBOOT PIUSHAVEN