Tilburg – De 10e editie van de Toffe Tuinen route vindt plaats op 17 en 18 juni 2023. Een ideale fietsroute langs meer dan 60 van de tofste tuinen in de regio, om inspiratie op te doen voor de eigen tuin en deze bijzondere tuinen te bekijken in 1 van de mooiste periodes van het jaar. 


Struinen door de tuinen

Een Toffe Tuin is een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. De tuinen zijn ook heel verschillend: van een creatieve stadstuin, buurtmoestuin tot bijzondere tuinen in het buitengebied. Deze hoeven niet onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om inspiratie, biodiversiteit en gezelligheid. In sommige tuinen zijn plantjes of creatieve maaksels te koop, in anderen iets lekkers. De enthousiaste eigenaren of verzorgers heten bezoekers van harte welkom. 

Open dagen

Naast de particuliere toffe tuinen nemen verschillende ‘samenwerk’tuinen de kans om een open dag te organiseren. Van Un Bietje Groen, met meer dan 10 ondernemerstuinen en verschillende activiteiten tot de volkstuinvereniging Moerenburg, Beeldhouw Service Centrum en het begraafpark Vredehof aan de Gilzerbaan. 

De 10e editie ‘Grenzeloos’

Tijdens de eerste 5 edities stonden de ‘blauwe’ watervriendelijke tuinen centraal. Daarna was de route gekoppeld aan de verkiezing ‘de Tofste Tuintjes van Tilburg’ of was er het werk vinden van creatieve makers en/ of stadsnatuurelementen..
Dit jaar is het thema ‘grenzeloos’, want de tuinen zijn ideaal om tijdens een fietstocht te bezoeken en het gebied breidt uit, door de samenwerking met Groei & Bloei, naar Goirle, Berkel Enschot en Udenhout. Daarbij, de natuur stopt ook niet bij de grens van een tuin.

Samen groen doen

Stichting Op Groene Voet heeft positieve ervaringen met de eerdere tuinenroutes: ‘Het is altijd heel gezellig, mensen vinden het fijn om op de fiets zo de stad te (her)ontdekken en er worden veel leuke contacten gelegd. Omdat 40% van het Tilburgs oppervlak in handen van bewoners is, kunnen we best een portie inspiratie gebruiken en samen bijdragen aan een gezondere en groenere omgeving. En wat is er nou leuker dan bij anderen kijken om vervolgens zelf je tuin toffer te maken? ” aldus Janneke de Vries, initiatiefnemer.  

Opvragen plattegrond

Bezoekers kunnen de digitale plattegrond met deelnemende tuinen bekijken en opvragen via de website toffetuinentilburg.nl.
Papieren plattegronden worden in de tuinen verstrekt.

Pak de fiets en laat je inspireren in meer dan 60 tuinen!
Digitale plattegrond

#Samengroendoen in #TilburgNatuurlijk