Kraampje-voor-de-BIJ-de-deur-dag - zondag 17 april

Pak de fiets en bezoek deze adressen!

MEER DAN 30 ADRESSEN!

Vorig jaar was het een heel gezellige en vruchtbare  dag! Laten we de stad samen fleuriger maken 🌺

Let op: elk bloemetje heeft een andere openingstijd. 

Deel het evenement zoveel mogelijk via Facebook, Whatsapp of bij de koffie :)

kraampje-voor-de-BIJ-de-deur-dag

Op 22 april is het Nationale Zaaidag🌺. De week ervoor, zondag 17 april, gaan we weer zaadjes en stekjes ruilen voor de deur! Het gaat namelijk écht slecht met de bijen, dus willen we zoveel mogelijk BIJ-vriendelijke plantjes en bloemen door Tilburg verspreiden. Dat fleurt de boel nog op ook :) Dit jaar kunnen deelnemers ook een maai-me-niet-bordje krijgen voor het zaaien in de openbare ruimte!

Sommige mensen hebben misschien ook al zaailingen en stekjes te ruil of bloempotjes, (halve) zakjes met bloemzaad en tuindecoratie over. Ruilen of  verkopen kan prima voor je deur. Heb je zelf weinig, dan fiets je gewoon naar 1 van de adressen op de plattegrond!
De ruilkastjes van PlantYes en de Stekjesroute gaan deze dag ook weer open! 

Zo kan iedereen aanhaken! #samengroendoen in #Tilburgnatuurlijk.

Maai-Me-NIET-Bordjes & gratis bloemzaad voor deelnemers


St. OpGroeneVoet heeft meer dan 1000 zakjes fleurig bloemzaad vanuit het Toffe Tuinen Tilburg project. Het bio-bloemzaad is een waar feestmaal voor bijen, vlinders en insecten.
De zaadjes mogen verspreid worden in zowel de eigen tuin, als in geveltuintjes of in bv.  boomspiegeltuintjes in de openbare ruimte.

Om ervoor te zorgen dat de zaadjes kunnen groeien en bloeien is er i.s.m. Diamantgroep Groen Xtra een ‘maai-me-niet-bordje’ ontwikkeld. Deelnemers kunnen deze gratis verkrijgen na aanmelding.
Door het plaatsen van zo’n ‘maai-me-niet’ bordje laat jij zien dat je bijdraagt aan een groene BIJ-vriendelijke omgeving.🌺

 

SHOUT OUT: THE POLLINATORS

Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw, maar tevens het gebruik van bepaalde pesticiden – ook wel ‘bee killers’ genaamd.

Tom van de Beek, founder van The Pollinators: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, kent een groot tekort aan verscheidenheid. Door de campagne maken we het mogelijk dat je direct bijdraagt aan meer en diverser voedsel voor bestuivers. Daarnaast willen we met deze actie Nederland bewuster maken van onze omgang met de natuur”.

De voedselbanken bestuiven als het ware hun eigen omgeving, en we hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen”.
Nationale Zaaidag is in het leven geroepen door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden.

SPONSOr GEZOCHT VOOR PROJECT BEEP & BEEZZZZ  -Stadsimkerij Beezzzz in Tilburg

Veel bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen en nemen sterk in aantal af. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit.
Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: 70% van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. #zonderbijengeenfruit 

Onze stadsimker Marcel Horck werkt hard aan een project om ervoor te zorgen dat er meer Brabantse bijenvolken gezond worden. Daarvoor is het nodig om bijenvolkeren digitiaal te monitoren. Daarvoro zijn materialen nodig. We zoeken milieubewuste bedrijven in en rond Tilburg om het project Beep & Beezzzz te sponsoren. Wil je meer weten? Neem dan even contact op!

Wil je (anoniem) doneren: dan kan dat natuurlijk via stichting Op Groene Voet o.v.m. Beep&Beezzzz.

week van de groene tuin!

Kraampje-voor-de-BIJ-de-deur-dag valt precies in de Week van de Groene Tuin! En dat steunen we natuurlijk graag :)

Van 12 t/m 18 april 2022 deelt Milieu Centraal de Week van de Groene Tuin elke dag verschillende groene én duurzame tips. De diverse activiteiten die gedeeld worden, zijn precies waar stichting Op Groene Voet ook voor staat. Vergroen en verduurzaam je tuin, balkon of straat om voor minder wateroverlast en hittestress te zorgen, dat veroorzaakt wordt door het veranderende klimaat.  En daarmee verwelkom je natuurlijk ook de insecten zoals bijen! Wil jij je ook nog meer inzetten voor een groener klimaat en biodiversiteit? Ga dan snel ook even kijken op de weekvandegroenetuin.nl

#Samengroendoen in #TilburgNatuurlijk