2020 Wonderlijke Watertuin of Blauwe Spoortuin

@ Spoorzone Tilburg
Bekijk de foto's

Het idee van een wonderlijke watertuin

Hoe ga je mensen inspireren om ook eens tap te zetten naar een watervriendelijke omgeving? Vanuit het Vitaal Leisurelandschap kwam deze vraag. Janneke bedacht de Wonderlijke Watertuin: een tuin waar álles te zien was op het gebied van water om mensen te inspireren ook zelf aan de slag te gaan. Een soort van Efteling-achtige omgeving waar alles bloeit, groeit en vloeit…

Met de gewonnen € 5.000,- op zak gingen we op zoek naar een locatie en hoopten op de binnentuin van het Natuurmuseum maar kwamen uit in de tijdelijke, industriële omgeving van de Spoorzone.

Krachtige samenwerking

Op het beoogde terrein in de Spoorzone moest veel werk gedaan worden. Met de € 5.000,- konden we alleen nog maar beginnen met het reinigen van de bodem. Toen dat eenmaal gedaan was, bleek er opeens een ‘boulevard’ aangelegd te worden voor het bouwverkeer in het gebied en konden we in feite opnieuw beginnen.

Dankzij de krachtige samenwerking tussen Paul, die vervolgens Björn weer vond, en met Albert als regentonnen-installatie-expert werden de regenpijpen afgekoppeld en enorme watercontainers geplaatst. De basis voor een echte tuin was er.

Lucy heeft verschillende malen met diverse partijen aangepaste tekeningen gemaakt en Maartje begon aan de plannen voor een watereducatietuin in de tuin van het Ontdekstation013.

Meer info en contact

Stichting Op Groene Voet
info@opgroenevoet.nl

Blauwe Spoortuin

In maart 2020 ging NL doet niet door vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Echter was er al flink gesponsord qua materiaal en geïnvesteerd in tijd en voorbereidingen, dus besloten we met fitte vrijwilligers toch aan de slag te gaan. Er is een heel mooi zichtbaar begin gemaakt!

Boomstammen zijn gerold, paden gemaakt, grond geploegd (met de hand!), plantjes geplant en een wiglo en wilgentunnel gevlochten.

Bekijk de foto’s hier.

En nu?

Uiteindelijk hopen we dat we deze watertuin een stevige basis heeft en impuls kan geven om het verhaal en belang van levend water verder te kunnen vertellen. De lokale ondernemers en mensen in het gebied zullen uiteindelijk het beheer moeten gaan overnemen.
We hebben er het volste vertrouwen in!

Projectgroep

De projectgroep van de Wonderlijke Watertuin in de Tilburgse Spoorzone wordt gevormd door:

Lucy Bathgate – Lichtopdestad en Projectgroep Levend Water
Janneke de Vries – Buro DuPro / BlauweTuinen
Paul van Est – Ecopaul
Björn – NWE werkplaats
Maartje Mutsaerts – Ontdekstation013
Frederik Theewis – Hall of Fame

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: