StadsBAKens

_DSC4135_DxOStadsBAKens zijn mobiele stadstuintjes met een eigen identiteit, geïnspireerd door verschillende herkenningspunten in de Tilburgse wijken. Een groen en robuust visitekaartje voor de wijk én voor Tilburg!

Kunst, natuur, educatie en historie ontmoeten elkaar want elke stadsBAKen wordt namelijk ‘op maat gemaakt’. De houten bakken worden ontworpen door bewoners met hulp van een ontwerpster en vervolgens gemaakt door één van de sociale werkplaatsen  in Tillburg.
Waar jarenlang het groen vertaald is in voor- en achtertuinen gaan we nu aan de slag met nieuwe vormen. Een nieuwe manier ruimte te bieden aan het groen of stadslandbouw in de wijk.
Bewoners, Jong en oud, verzorgen samen de stadsBAKen en leren op die manier over het groeiproces, het verzorgen én het eten van verschillende eetbare bloemen, groenten & kruiden. Ook willen we het samen-werken en delen weer een beetje onder de aandacht brengen.

Daarbij zorgt niet alleen het tuinieren zelf, maar natuurlijk ook het oogsten van de resultaten voor plezier. Verse kruiden voor door de salade, een paar eigen boontjes bij de broccoli of wat tomaatjes als tussendoortje.
Het idee is van enkele burgers uit de Armhoefse Akkers. Hier is bijvoorbeeld is er een architectonische keuze gemaakt en is landhuis Moerenburg als inspiratiebron genomen. Deze is verwerkt in dit specifieke ontwerp. 

Het beheer en verzorging van de planten wordt gedaan door bewoners maar kan ook geadopteerd worden als gezamenlijk project van een aantal buren of een organisatie.

Dit bijzondere initiatief wordt gesteund door o.a. gemeente Tilburg, werkgroep DAAD, stichting OpGroeneVoet, Amarant, StadseBoeren en Puur Permacultuur.