Toffe Tilburgse ‘blauwe’ tuinen route op 20 en 21 juni

Tilburg – Tilburg staat met een groenpercentage van 19% het laagst op de lijst van Brabantse ‘groene’ steden,  terwijl 40% van het bebouwde oppervlak in handen is van particulieren. Tilburgse tuinen zijn verhoudingsgewijs erg betegeld en dragen daardoor bij aan hittestress in de stad. Verschillende particuliere tuineigenaren stellen daarom hun tuin open voor geïnteresseerde bezoekers op 20 en 21 juni. 

Bezoek een Blauwe Tuin

Bij elkaar binnen kijken en inspiratie opdoen is één van de leukste dingen om te doen. Wat is een ‘blauwe’ tuin en hoe kan ik de mijne ‘upgraden’ naar een regen- en hittebestendig én natuur- en watervriendelijke tuin? Natuurlijk staat dit jaar de watervriendelijke tuin centraal. 

Aanmelden en bezoeken in coronatijd 

Daar waar de tuinen vorig jaar letterlijk open stonden, is er dit jaar een reserveringssysteem om bezoek te kunnen spreiden. Tuinen en bezoekers kunnen aangemeld worden via de website www.blauwetuinen.nl

1000 Blauwe Tuinen

Wat 2 jaar geleden begonnen is  als een burgerinitiatief vanuit stoichting OpGroeneVoet om anderen te ondersteunen wanneer zij een watervriendelijkere (blauwere) tuin willen, is uitgegroeid tot een zichtbaar resultaat: de 1000 blauwe tuinen zijn nóg niet behaald, maar wel is al goed te zien op een plattegrond waar men er mee bezig is. Het geeft een interessante kaart van Tilburg. Bekijk hem op https://www.huisjeboompjebeter.nl/tilburg/kaart/

10 Tofste Tuintjes van Tilburg

Men kan ook zien wat men zelf nog kan doen in hun tuin door de tuinscore te berekenen en deze te verhogen. Tussen al deze tuinen wordt deze zomer gezocht naar mooie voorbeeldtuinen of juist tuinen een zichtbare verandering hebben ondergaan. #ToffeTuinenTilburg. Het project zal eindigen in oktober met het uitdelen van prijzen aan de ‘Tofste Tuintjes van Tilburg’. 

 

**********************

Noot voor de redactie

In 2015 en 2016 organiseerde stichting OpGroeneVoet de vriendelijke wedstrijd ‘t Schonste Stròtje van Tilburg en daagde bewoners uit hun straat aan de voorkant te vergroenen met gave gevels en en bonte balkons. In 2018 en 2019 zijn er tot op heden meer dan bijna 800 regentonnen aangevraagd en 625 tuinen mee op de kaart. 

Mocht u meer willen weten, dan kunt u contact opnemen met

Stichting OpGroeneVoet – Projectcoördinator Janneke de Vries
06 21 925 978

Janneke@opgroenevoet.nlwww.opgroenevoet.nl

Pak de fiets en laat je inspireren

#Samengroendoen in #TilburgNatuurlijk