Leiden – Donderdag 11 juni heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in Museum Boerhaave in Leiden drie Gouden Zwaluwen uitgereikt uit aan organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt om natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen.
Jaap Dirkmaat presenteerde de ceremonie en reikte de prijzen uit.

Na de prijsuitreiking zijn de gasten met de Leidse Rederij op een rondvaart geweest door de grachten. Deze sfeervolle middag werd vervolgens afgesloten met een feestelijke netwerkborrel in de binnentuin van het museum.

De Gouden Zwaluw, een bronsgouden beeltenis van de gierzwaluw, gemaakt door de kunstenaar Frans van Hintum, wordt jaarlijks uitgereikt en maakt deel uit van de campagne ‘Natuur in de straat’, die door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is geïnitieerd.

Vereniging Nederlands Cultuurlandschap ziet de stad als het meest intensief ingerichte cultuurlandschap van Nederland, waar zowel voor de natuur zelf, als voor de daar wonende mensen, elke ruimte voor groen benut moet worden.
Natuur in de stad betrekt op een ongedwongen manier de jeugd weer bij dit onderwerp, en zorgt daarnaast voor verkoeling, afname van vervuiling, en een toename van het welbevinden van de bewoners.

De winnaars van 2015 zijn:
Slechtvalken in Eindhoven
… van de werkgroep Slechtvalken in Eindhoven voor de zeer deskundige inzet en advisering bij de terugkeer van de slechtvalk in de lichtstad.

’t Schonste Stròtje
… van Stichting OpGroeneVoet voor de verfraaiing van de directe woonomgeving met groene en bloemrijke geveltuinen, zo een bijdrage leverend aan het woongenot en de trots en eigenwaarde van de bewoners.

Blik onder water in Leiden
… van Aaf Verkade voor de tomeloze inzet om de grachten van Leiden bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, ze op te schonen, en aandacht te vragen voor de daarin levende flora en fauna.

 

#Samengroendoen in #TilburgNatuurlijk