Wormenhotel in de wijk

Doe je mee?
Ik heb interesse

samen met buurtbewoners GFT afval composteren

Hoe gaaf is dat?! Het kan dus met een wormenhotel.
Ze schieten door heel Nederland als gras uit gecomposteerde grond. De wormenhotels staan al in Rotterdam, Amsterdam, Delft, Hilversum en binnenkort Eindhoven.
Wij willen ze nu ook naar Tilburg brengen. Doe jij mee in jouw wijk?​

 

Tijgerwormen

In een wormenhotel kunnen buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten gooien. Tijgerwormen verwerken dit tot compost (goud!) voor in je tuin of bloembakken.
Zo’n 20 tot 30 huishoudens beheren samen een hotel, delen kennis en vieren één tot twee keer per jaar oogstfeest.

 

Meerwaarde voor de stad

“In principe kan iedereen zelf een wormenbak starten in zijn tuin. Een wormenhotel biedt echter een sociale en duurzame meerwaarde door dit gezamenlijk te doen met buurtbewoners. Door samen lokaal de kringloop te sluiten kan je kennis delen om tot mooie compost te komen terwijl je elkaar motiveert en inspireert tot duurzaam gedrag.
Het wormenhotel werkt verbindend voor de buurt en voedt door de zichtbaarheid het gesprek over verduurzaming van de wijk en stad”.

‘Wormenhotels in de wijk’ staat nog in de kinderschoenen.
We beginnen met de inventarisatie voor Tilburg in de winter van 2020, omdat we enthousiast werden over het initiatief in andere steden. De eerste stap is om Tilburgse wormen-fans te verenigen en verbinden, vandaar een eerste webpagina om geïnteresseerden in te lichten. 

Als er voldoende interesse is, zullen we met ons gezamenlijk enthousiasme vragen om eerste pilots in de stad. We hopen dan aan halverwege 2021 de eerste wormenhotels in Tilburg te mogen plaatsen.

‘Op Groene Voet’ samenwerken

We willen de wormenhotels professioneel begeleiden in de opstart fase tot en met de eerste ‘oogst’. In deze fase leer je o.a. wat in erin mag en waar je op moet letten zodat iedereen plezier kan beleven aan het hotel.

Het idee voor een wormenhotel in de wijk, is niet nieuw in Nederland, maar vooralsnog wel in Tilburg. Om dit te kunnen realiseren, zijn we op zoek naar mee- en of mogelijkmakers. Interesse? Neem dan even contact op met Janneke.

Janneke de Vries
janneke@opgroenevoet.nl