Het idee van een Wonderlijke Watertuin

Vanuit het Vitaal Leisurelandschap kwam in 2017 de vraag: Hoe ga je mensen inspireren een stap verder te zetten naar een watervriendelijke omgeving? Janneke de Vries bedacht toen de Wonderlijke Watertuin: een tuin vol waterinspiratie om bezoekers te inspireren. Een soort van Efteling-achtige omgeving waar alles bloeit, groeit en vloeit…

Met de gewonnen 5000,- op zak ging ze, samen met Lucy Bathgate, op zoek naar een locatie en hoopten stiekum op de binnentuin van het Natuurmuseum, maar kwamen uit in de tijdelijke, industriële omgeving van de Spoorzone.
Er moest heel veel werk verzet worden!
Ontwerpen werden gemaakt, sponsoren en materiaal werden gevraagd en gevonden en vrijwilligers gingen wekelijks aan de slag.

 

Met de 5000,- kon alleen nog maar een deel van de bodem gereinigd worden. Om door te zetten is een anonieme lening aangeboden.

Met de hulp van Paul, die vervolgens Björn weer vond, en met Albert als regentonnen-installatie-expert werden de regenpijpen afgekoppeld en enorme watercontainers geplaatst. De basis voor een echte tuin was er.

In maart 2020 ging NL doet niet door. Echter was er al flink gesponsord qua materiaal en geïnvesteerd  in tijd en voorbereidingen, dus besloten we met fitte vrijwilligers aan de slag te gaan. Er is een heel mooi zichtbaar begin gemaakt!
Boomstammen zijn gerold, paden gemaakt, grond geploegd (met de hand!), plantjes geplant en een wiglo en wilgentunnel gevlochten. Kijk hier voor het foto album met ontwikkelingen ter plaatse.

BLAUWE SPOORTUIN
Lucy heeft verschillende malen met diverse partijen aangepaste ontwerpen en tekeningen gemaakt en Maartje begon aan de plannen voor een watereducatietuin in de tuin van het Ontdekstation013.

Daarna sloten meer ondernemers aan. Frederik, nieuwe directeur van de Hall of Fame sprong enthousiast bij met zijn club en ook Stoom013 stak de spade diep in de grond.

En nu?
Uiteindelijk hopen we dat we deze watertuin een stevige basis en impuls hebben te kunnen geven om het verhaal en belang van levend water verder te kunnen vertellen.
De lokale ondernemers en mensen in het gebied zullen uiteindelijk het beheer moeten gaan overnemen.
We hebben er het volste vertrouwen in! De tuin groeit en bloeit inmiddels!

Het educatie gedeelte Waterspeeltuin voor het Ontdekstation013 is inmiddels ook officiëel geopend… Lees meer

De projectgroep rondom de Blauwe Spoortuin

Lucy Bathgate – Lichtopdestad en Projectgroep Levend Water
Janneke de Vries – Buro DuPro / BlauweTuinen
Paul van Est – Ecopaul
Björn – NWE werkplaats
Maartje Mutsaerts – Ontdekstation013
Frederik Theewis – Hall of Fame

Voor meer informatie: info@opgroenevoet.nl

OpGroeneVoet winnaar Hoos&Hitte contest

Met de ‘Wonderlijke Watertuin’ is zijn we winnaar geworden van de Hoos & Hitte Contest!   Voor een wedstrijd met de titel ‘Hoos & Hitte Contest’ had het weer op 6 juli niet toepasselijker kunnen zijn. Alle weerregisters werden opengetrokken. Van stralend...

Lucy: Water in Tilburg

Water in de stad Het regent steeds vaker hard. Of juist lange tijd niet. Toen het laatst héél hard regende was de watergraaf op televisie en vertelde wat je er zelf aan kunt doen: de regenpijp doorzagen. Als we dat allemaal doen wordt de stad een soort spons, waar het...

Juliet: Mijn relatie met water

Laatst had ik een discussie met mijn broer over water. Volgens mijn broer is water een onuitputtelijke bron. Zijn argument: de aarde bestaat altijd uit 70% water, er zal dus altijd water beschikbaar zijn om te drinken en te gebruiken. Hier was ik het niet mee eens....