Het idee van een Wonderlijke Watertuin

Hoe ga je mensen inspireren om ook eens tap te zetten naar een watervriendelijke omgeving? Vanuit het Vitaal Leisurelandschap kwam deze vraag. Janneke bedacht de Wonderlijke Watertuin: een tuin waar álles te zien was op het gebied van water om mensen te inspireren ook zelf aan de slag te gaan. Een soort van Efteling-achtige omgeving waar alles bloeit, groeit en vloeit…

Met de gewonnen 5000,- op zak gingen we op zoek naar een locatie en hoopten op de binnentuin van het Natuurmuseum maar kwamen uit in de tijdelijke, industriële omgeving van de Spoorzone.

sponsoren en materiaal werden gevraagd en gevonden. Er moest heel veel werk verzet worden! Met de 5000,- konden we alleen nog maar beginnen met het reinigen van de bodem. Toen dat eenmaal gedaan was, bleek er opeens een boulevard te komen om alle transport naar de bouw toegang tot het gebied te  geven en moesten we vanaf 0 herbeginnen.
Met de hulp van Paul, die vervolgens Björn weer vond, en met Albert als regentonnen-installatie-expert werden de regenpijpen afgekoppeld en enorme watercontainers geplaatst. De basis voor een echte tuin was er.
Lucy heeft verschillende malen met diverse partijen aangepaste tekeningen gemaakt en Maartje begon aan de plannen voor een watereducatietuin in de tuin van het Ontdekstation013.
Daarna sloten meer ondernemers aan. Frederik, nieuwe directeur van de Hall of Fame sprong enthousiast bij met zijn club en ook Stoom013 stak de spade diep in de grond. De tuin groeit en bloeit inmiddels!

BLAUWE SPOORTUIN
n maart 2020 ging NL doet niet door. Echter was er al flink gesponsord qua materiaal en geïnvesteerd  in tijd en voorbereidingen, dus besloten we met fitte vrijwilligers aan de slag te gaan. Er is een heel mooi zichtbaar begin gemaakt!
Boomstammen zijn gerold, paden gemaakt, grond geploegd (met de hand!), plantjes geplant en een wiglo en wilgentunnel gevlochten. Kijk hier voor het foto album met ontwikkelingen ter plaatse.

En nu?
Uiteindelijk hopen we dat we deze watertuin een stevige basis en impuls hebben te kunnen geven om het verhaal en belang van levend water verder te kunnen vertellen.
De lokale ondernemers en mensen in het gebied zullen uiteindelijk het beheer moeten gaan overnemen.
We hebben er het volste vertrouwen in!

De projectgroep rondom de Blauwe Spoortuin (vooralsnog)

Lucy Bathgate – Lichtopdestad en Projectgroep Levend Water
Janneke de Vries – Buro DuPro / BlauweTuinen
Paul van Est – Ecopaul
Björn – NWE werkplaats
Maartje Mutsaerts – Ontdekstation013
Frederik Theewis – Hall of Fame

Voor meer informatie: info@opgroenevoet.nl

OpGroeneVoet winnaar Hoos&Hitte contest

Met de ‘Wonderlijke Watertuin’ is zijn we winnaar geworden van de Hoos & Hitte Contest!   Voor een wedstrijd met de titel ‘Hoos & Hitte Contest’ had het weer op 6 juli niet toepasselijker kunnen zijn. Alle weerregisters werden opengetrokken. Van stralend...

Lucy: Water in Tilburg

Water in de stad Het regent steeds vaker hard. Of juist lange tijd niet. Toen het laatst héél hard regende was de watergraaf op televisie en vertelde wat je er zelf aan kunt doen: de regenpijp doorzagen. Als we dat allemaal doen wordt de stad een soort spons, waar het...

Juliet: Mijn relatie met water

Laatst had ik een discussie met mijn broer over water. Volgens mijn broer is water een onuitputtelijke bron. Zijn argument: de aarde bestaat altijd uit 70% water, er zal dus altijd water beschikbaar zijn om te drinken en te gebruiken. Hier was ik het niet mee eens....