Het idee van een Wonderlijke Watertuin

Vanuit het Vitaal Leisurelandschap kwam in 2017 de vraag: Hoe ga je mensen inspireren een stap verder te zetten naar een watervriendelijke omgeving? Janneke de Vries bedacht toen de Wonderlijke Watertuin: een tuin vol waterinspiratie om bezoekers te inspireren. Een soort van Efteling-achtige omgeving waar alles bloeit, groeit en vloeit…

Met de gewonnen 5000,- op zak ging ze, samen met Lucy Bathgate, op zoek naar een locatie en hoopten stiekum op de binnentuin van het Natuurmuseum, maar kwamen uit in de tijdelijke, industriële omgeving van de Spoorzone.
Er moest heel veel werk verzet worden!
Ontwerpen werden gemaakt, sponsoren en materiaal werden gevraagd en gevonden en vrijwilligers gingen wekelijks aan de slag.

 

Met de 5000,- kon alleen nog maar een deel van de bodem gereinigd worden. Om door te zetten is een anonieme lening aangeboden.

Met de hulp van Paul, die vervolgens Björn weer vond, en met Albert als regentonnen-installatie-expert werden de regenpijpen afgekoppeld en enorme watercontainers geplaatst. De basis voor een echte tuin was er.

In maart 2020 ging NL doet niet door. Echter was er al flink gesponsord qua materiaal en geïnvesteerd  in tijd en voorbereidingen, dus besloten we met fitte vrijwilligers aan de slag te gaan. Er is een heel mooi zichtbaar begin gemaakt!
Boomstammen zijn gerold, paden gemaakt, grond geploegd (met de hand!), plantjes geplant en een wiglo en wilgentunnel gevlochten. Kijk hier voor het foto album met ontwikkelingen ter plaatse.

BLAUWE SPOORTUIN
Lucy heeft verschillende malen met diverse partijen aangepaste ontwerpen en tekeningen gemaakt en Maartje begon aan de plannen voor een watereducatietuin in de tuin van het Ontdekstation013.

Daarna sloten meer ondernemers aan. Frederik, nieuwe directeur van de Hall of Fame sprong enthousiast bij met zijn club en ook Stoom013 stak de spade diep in de grond.

En nu?
Uiteindelijk hopen we dat we deze watertuin een stevige basis en impuls hebben te kunnen geven om het verhaal en belang van levend water verder te kunnen vertellen.
De lokale ondernemers en mensen in het gebied zullen uiteindelijk het beheer moeten gaan overnemen.
We hebben er het volste vertrouwen in! De tuin groeit en bloeit inmiddels!

Het educatie gedeelte Waterspeeltuin voor het Ontdekstation013 is inmiddels ook officiëel geopend… Lees meer

De projectgroep rondom de Blauwe Spoortuin

Lucy Bathgate – Lichtopdestad en Projectgroep Levend Water
Janneke de Vries – Buro DuPro / BlauweTuinen
Paul van Est – Ecopaul
Björn – NWE werkplaats
Maartje Mutsaerts – Ontdekstation013
Frederik Theewis – Hall of Fame

Voor meer informatie: info@opgroenevoet.nl

Sponsoren gezocht voor de nieuwe Wormentuin Tilburg

Tilburg - Een gezonde, vruchtbare bodem is de basis voor een gezonde leefomgeving. Stichting Op Groene Voet wil inspireren en laten zien hoe je daar zelf aan kan bijdragen door te composteren in eigen tuin, bedrijf of balkon. Daarom starten we in januari 2022 met de...

MMMM moestuintjes 2e jaar

Tilburg - Stichting Op Groene Voet start dit voorjaar weer met het moestuinproject in de Tilburg - gemeente Tilburg. Door dit 2-jarig sociale, duurzame en gezonde traject kunnen gezinnen hun tuin of balkon voorzien van een bijzonder vruchtbare en heel makkelijke...

Plaatsing Wormenhotels013

Op woensdag 26 mei zijn er op 3 scholen in Tilburg enorme wormenhotels geopend. Op SBO Noorderlicht in Tilburg Noord, BS het Wandelbos in Tilburg West en Campus013 in Tilburg Zuid gaan 15000 wormen, 10 hotelmanagers en vele assistenten samen composteren en werken aan...

NK-Tegelwippen Tilburg-Breda

NK Tegelwippen Tilburg doet mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Breda! Vanaf 30 maart dagen we je uit zoveel mogelijk tegels uit de tuin te verruilen voor groen. Geef je gewipte tegels en een bewijsfoto van jouw gewipte (gevel)tuin op via...